R.C.T. (Randomised Controlled Trial), is de gouden standaard van regulier geneesmiddelonderzoek. Bij het onderzoek worden minstens twee groepen patiënten of proefpersonen gevormd, waarbij de indeling aselect plaatsvindt (randomisatie). Naast de groep die de te onderzoeken behandeling krijgt, zijn er altijd één of meerdere controlegroepen ter vergelijking. Deze controlegroepen kunnen of een placebo-behandeling krijgen, of ter vergelijking de op dat moment best beschikbare therapie, of ter vergelijking geheel geen behandeling. Een ander kenmerk is de blindering, het liefst dubbele blindering. Hierbij weet de proefpersoon niet of hij/zij een “echte” of placebo c.q. controle-behandeling krijgt, terwijl ook de behandelend arts hiervan niet op de hoogte is. De resultaten van beide groepen worden dan statistisch geëvalueerd en er wordt een uitspraak gedaan of de effecten wel of niet statistisch significant zijn.
Zie website RCT in homeopathie
- Beweringen over homeopathieFAQ’s (Homeopathic Research Institute)Een goedkope en effectieve medische behandelmethode? Suikerpilletjes waar niets in zit en verspilling van geld? Bekijk het bewijs en vorm uw eigen mening.
- De originele conclusies van alle negen meta analysesDit zijn de originele conclusies van deze negen meta analyses, van de oudste tot de nieuwste.
- Evidence Based Medicine, EBMAls we het over wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde hebben dan kunnen we niet om de begrippen RCT (Randomised Controlled Trial) en EBM (Evidence Based Medicine) heen.
- Homeopathische klinische indicaties
- Overzicht klinisch effect onderzoek: Randomised Controlled Trials (RCT’s)Op de website van het HRI-research instituut is te vinden: "Bewijs voor homepathie”Eind 2022 waren er 271 gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep (RCT’s) naar 144 aandoeningen gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften, met genoeg informatie om de uitkomsten te kunnen analyseren. Daarvan waren er 157 dubbelblind gerandomiseerd en placebo-gecontroleerd naar 95 medische aandoeningen: 43% had een positieve uitkomst (67 onderzoeken) – deze onderzoeken bewezen dat homeopathie effectief is 3% was negatief (5 onderzoeken) – homeopathie was niet effectief 54% lieten geen duidelijke verschillen zien (85 stuks)Een ander overzicht en eigen beoordeling van de voorhanden zijnde RCT’s op hun kwaliteit is te vinden in het WissHom rapport “Resultaten van oorspronkelijke RCT’s met individuele homeopathie en hoge potenties in vergelijking met placebo en standaardbehandelingen”, K von Ammon e.a. (2016) en hoofdstuk 3 van het WIssHom rapport van 2021.
- Peer reviews en meta-analysesEen verdere belangrijke rol binnen EBM spelen peer reviews, d.w.z. beoordeling van artikelen voor publicatie door vooraanstaande vakgenoten, vaak anoniem.Een meta-analyse is een beoordelingsonderzoek van eerder gedaan onderzoek.
- Randomised Controlled Trial, RCTWat verstaan we onder een RCT? Een RCT, een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep, is een experiment gericht op het bepalen van werkzaamheid van een medische behandeling. Momenteel wordt de RCT als de “Gouden Standaard” beschouwd waar het gaat om bewijsvoering en daarom vormt de RCT een belangrijk onderdeel van EBM.
- Rapport Australische overheid over homeopathie
- Rapport homeopathie van het Verenigd Koninkrijk, 2009
- RCT en homeopathieIn toenemende mate wordt echter getwijfeld, ook binnen de reguliere geneeskunde, aan het werkelijke nut van RCT’s en daarbij ook aan dat van de meta-analyses. Is het werkelijk “goud” wat er blinkt? [1] Een paar kritiekpunten: