Klachtenregeling

Het kan zijn dat u niet tevreden bent over de behandeling. Verstandig is het om dit eerst bij uw behandelaar aan te kaarten en te kijken of u samen tot een oplossing kunt komen.
Wanneer dit niet lukt dan kunt u uw klacht melden bij de beroepsvereniging waarbij uw behandelaar is aangesloten.

Lees verder

Wat kunt u zelf en wat dient u niet zelf te behandelen, grenzen.

Het is goed mogelijk thuis of op reis zelf homeopathie te gebruiken voor eenvoudige aandoeningen.

Dan is het eerst verstandig eens te kijken wat een reguliere huisarts in uw geval zou adviseren, kijk op www.thuisarts.nl voor goede informatie over de aandoening.

Wilt u homeopathische zelfzorg toepassen?

Hieronder staat een aantal richtlijnen, die aangeven of homeopathische medicatie door u zelf zonder bezwaar toegepast kan worden.

  • Ernstige acute klachten en klachten die langer dan weken aanhouden, moet u zeker nietzelf proberen te behandelen. Ga in zulke gevallen altijd naar een arts.
  • Lees verder

Homeopathische zelfzorg

Bezit ik de kennis en inzicht in de homeopathie om zelf een middel te kiezen en juist in te nemen? Het zelf kiezen van een homeopathische geneesmiddel is moeilijker geworden doordat de overheid besloten heeft om niet meer toe te staan op de verpakking te zetten waar het middel voor dient.
Er bestaan goede boeken en cursussen die u kunnen leren verantwoord uzelf of familieleden te behandelen voor eenvoudige klachten.

Bijvoorbeeld het gratis boekje van de KVHN, de homeopathiewijzer

Als u dat leuk vindt, verdiept u zich erin, maar houdt ook hier uw grenzen in het oog.


Bijvoorbeeld de gratis te downloaden homeopathiewijzer-app


Op de website van de Vereniging Homeopathie kunt u ook informatie vinden over cursussen en lezingen voor patiënten.

Lees verder

Hoe vind ik een homeopathisch behandelaar?

Een arts-homeopathie heeft eerst de universitaire opleiding tot arts gevolgd, en heeft zodoende een gedegen kennis van gezondheid en ziekte. Veel homeopathische artsen hebben als huisarts gewerkt. Na hun universitaire opleiding hebben zij een uitgebreide opleiding in de homeopathie genoten. Jaarlijks volgen zij nascholingen, zowel op het gebied van de homeopathie als regulier-medisch. Tijdens het consult zal de homeopathisch arts zowel een homeopathische als reguliere diagnose stellen, eventueel wordt lichamelijk onderzoek gedaan en aanvullend laboratorium onderzoek geadviseerd.
Een homeopathisch therapeut heeft een gedegen opleiding in de homeopathie gevolgd. Ook hebben zij onderricht gehad in het functioneren van het menselijk lichaam en ziekteleer. Jaarlijks scholen zij bij op het gebied van de homeopathie. (NVKH, NOKH)
AVIG website

NVKH website

Lees verder

Duurzaamheid

Homeopathie streeft net als andere vormen van Integrale Geneeskunde naar een duurzame geneeskunde. Het zelfherstellend vermogen staat hierbij centraal en de homeopathie activeert met een minimale prikkel het zelfherstel. Duurzamer kan bijna niet.

Lees verder