Duurzaamheid

Homeopathie streeft net als andere vormen van Integrale Geneeskunde naar een duurzame geneeskunde. Het zelfherstellend vermogen staat hierbij centraal en de homeopathie activeert met een minimale prikkel het zelfherstel. Duurzamer kan bijna niet.

  • Omdat een homeopathisch geneesmiddel het zelfherstel aanzet, worden de geneesmiddelen ook minimaal herhaald. Als er tekenen zijn dat het organisme reageert op de therapie, kan afgewacht worden. Dus ook hier zijn minimale hoeveelheden geneesmiddel nodig. Het uiteindelijk doel is herstel van gezondheid, waarbij geen geneesmiddelen meer nodig zijn. Dus langdurige onderhoudsdoseringen zijn meestal niet nodig. Wel kan het tijdens een behandeling van chronische klachten nodig zijn verschillende geneesmiddelen na elkaar in te zetten.

De homeopathische geneesmiddelen:

  • Er is geen chemische industrie nodig om de homeopathische geneesmiddelen te bereiden. De grondstoffen voor de bereiding zijn voor het grootste deel van natuurlijke oorsprong. Meestal gaat het om uitgangsmateriaal dat zonder schade aan milieu of aan de natuur te verkrijgen is. Veel plantaardig materiaal wordt op duurzame, biologische manier gekweekt en voor gebruik volgens de richtlijnen van de Homeopathische farmacopee gecontroleerd. Dierlijk materiaal wordt in kleine hoeveelheden gewonnen meestal zonder schade aan het dier. Mineralen en chemische verbindingen zijn in minimale hoeveelheden nodig. Resten worden op verantwoorde manier vernietigd.
  • De homeopathische geneesmiddelen zijn voor het grootste deel van natuurlijke oorsprong. Dat wil niet zeggen dat ze oorspronkelijk niet toxisch kunnen zijn. Maar bij de bereiding van een homeopathisch geneesmiddel wordt uit een minimale hoeveelheid grondstof door middel van verdunnen en schudden ( of verwrijven) het uiteindelijke geneesmiddel bereid. Door deze bereiding bevatten de geneesmiddelen over het algemeen vanaf een D6 of C3 potentie geen toxische  bestanddelen meer. In de handel zijnde homeopathische potenties hoeven dan ook niet naar het chemisch afval.
  • Potentiëren (verdunnen en schudden) is een weinig vervuilende productiemethode. Reststoffen van de bereiding zoals water, suiker, alcohol en glaswerk, zijn nauwelijks vervuilende afvalstoffen en worden op verantwoorde manier vernietigd.
  • Naast de standaard afleveringshoeveelheid van de geneesmiddelen, die bijvoorbeeld VSM of Heel op de markt brengen, zijn op maat gemaakte kleinere hoeveelheden homeopathische geneesmiddelen te krijgen. U kunt daarvoor terecht bij een gespecialiseerde homeopathische apotheek. Naast de standaard hoeveelheid van 80 granules, zijn bv ook verpakkingen van 10 of 20 granules verkrijgbaar. Allemaal gericht op zo min mogelijk verspilling en een afgepaste dosering van het homeopathisch geneesmiddel.
Share This