Voor welke klachten bij dieren is homeopathie geschikt?

Homeopathie is een aanvullende geneeswijze. Dat houdt in dat niet alle klachten zich lenen voor een homeopathische behandeling. Met name voor ernstige, acute klachten, zoals botbreuken en heftige infecties, is de reguliere diergeneeskunde de eerste aangewezen geneeswijze. Voor een heleboel andere klachten is de homeopathie een goed alternatief of aanvulling op de reguliere diergeneeskunde. 

Klachten die in het algemeen goed op homeopathie reageren zijn: 

  • Gedragsproblemen. Bij de hond kunt u dan denken aan problemen als: angst om alleen thuis te zijn, angst voor mensen, depressief gedrag, in huisplassen of poepen (mits er geen lichamelijk oorzaak voor is). Bij katten kunt u denken aan het zichzelf kaal likken of stuk bijten uit stress, naast de bak plassen (als er geen lichamelijke oorzaak voor is) 
  • Steeds terugkerende lichamelijke klachten, zonder lichamelijke oorzaak. Bij de hond kunt u dan denken aan een chronische (= langdurige) oorontsteking, anaalklier problemen, chronisch braken. Bij de kat kunt u denken chronische diarree, blaasontsteking of huidproblemen.  
  • Slechte weerstand waardoor steeds problemen ontstaan. Bij honden bijvoorbeeld steeds opnieuw diarree klachten na een Giardia infectie en bij katten voorste luchtwegklachten na niesziekte 

Homeopathie is echter geen wondertherapie! Niet alle klachten zijn met homeopathie te behandelen. In bepaalde gevallen is een andere geneeswijze regulier of alternatief meer geschikt.   

Share This