Hoe vind ik een goede homeopathische behandelaar?
Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is niet zo makkelijk te geven. Wat voor de ene patiënt een prettige en deskundige behandelaar is hoeft dat in de ogen van een ander niet te zijn. Er zijn wel een aantal punten te noemen waar u op kunt letten bij uw keus.
Als u op zoek gaat naar een homeopathische behandelaar dan is het goed wat tijd te steken in de voorbereiding. Verdiep u eerst eens in de principes van de homeopathie, bijvoorbeeld door de patiëntinformatie over homeopathie te lezen op deze website. Verder kan het helpen bij uw keus van te voren uzelf een aantal vragen te stellen, zoals wat uw verwachtingen zijn, wat u belangrijk vindt in het contact, bijvoorbeeld of u voorkeur heeft voor een arts of een homeopathisch therapeut, voor een man of een vrouw.
Vervolgens kunt u op de volgende manieren op zoek gaan.
- Vraag allereerst naar ervaringen van anderen in uw eigen kring, bijvoorbeeld familie, vrienden en kennissen. Laat hen weten dat u op zoek bent naar een homeopathische behandelaar en vraag of zij ervaring hebben. Zo ja, probeer wat meer over de betreffende behandelaar te weten te komen Immers mond-tot-mondreclame is nog altijd de meest voorkomende manier waarop mensen van een behandelaar horen en vervolgens hun keus maken. Ook kunt u via websites zoals deze, adressen in uw eigen omgeving vinden van homeopathische behandelaars.
- Bekijk websites van een aantal behandelaars en hun praktijken, dit kan erg behulpzaam zijn. Een website is al een eerste visitekaartje van de praktijk en geeft vaak al een goed beeld van de soort praktijk, de behandelaar en de professionele uitstraling.
Belangrijke punten waar u op kunt letten zijn:
- Welke therapieën worden aangeboden? Worden er naast homeopathie ook andere behandelmethoden gebruikt? Zoekt u dat of juist niet?
- Als het om homeopathie gaat, wordt dan een enkelvoudig middel op de persoon gekozen of meer middelen tegelijk of complexmiddelen voorgeschreven? Worden er ook voedingssupplementen voorgeschreven en zoekt u dat? Hierbij dient u zich te realiseren dat het gebruik van voedingssupplementen meer kosten met zich mee brengt.
- Heeft de behandelaar ervaring met de klachten waar u voor komt? Is er informatie over de behandelduur?
- U kunt meestal informatie vinden over de persoon, de behandelaar zelf. Is de behandelaar arts of therapeut? Soms is een korte cv te vinden, hoe lang is de ervaring met homeopathie? Welke opleiding heeft iemand gehad?
- Is de behandelaar lid van een beroepsorganisatie?
- Worden consultduur en consultkosten helder genoemd? Zijn er bijkomende kosten voor medicijnen of aanvullend onderzoek?
- Hoe is de bereikbaarheid van de praktijk?
- Is er een klachtenregeling?
Over al deze zaken dient u duidelijke informatie te kunnen vinden. Mist u toch zaken of zijn er dingen niet duidelijk, schroom dan niet om de behandelaar te bellen en vragen te stellen. Ook het persoonlijk contact via de telefoon kan al een belangrijke eerste indruk geven van de persoon en de praktijk.
- Als u zich verdiept in de homeopathie dan merkt u dat het vinden van een juist middel afhangt van de volledigheid van de informatie die op tafel komt. Dus een goed contact met de behandelaar is daarbij erg belangrijk. Wordt er naar u geluisterd? Voelt u een klik in het contact dat u heeft? Zou u bij deze persoon uw verhaal willen doen?
Als u twijfelt, vraag dan of het mogelijk is een kort kennismakingsgesprek of intake te hebben.
Kan ik zo een afspraak maken of moet dit via de huisarts?
Is uw huisarts het niet eens met de homeopathische behandeling, vraag dan waarom. Wees niet bang vragen aan uw huisarts te stellen. Gelukkig hebben de meeste huisartsen geen enkel bezwaar tegen het bezoek aan een homeopathisch behandelaar en is er in uw geval misschien niet aan een homeopathische behandeling gedacht.
Met welke klachten kan ik direct bij de homeopathisch behandelaar terecht en waarmee moet ik eerst naar de huisarts?
Het kan zijn dat de homeopathisch behandelaar in het weekend of ’s avonds niet direct bereikbaar is. Indien de klachten ernstig lijken, neem dan contact op met de dienstdoende huisarts of huisartsenpost.
Wat is het verschil tussen een homeopathisch arts en een klassiek homeopaat?
Moet je erin geloven wil het werken?
(Zie ook wetenschappelijk onderzoek en beweringen over homeopathie )
Is een therapie die al 200 jaar dezelfde methode en geneesmiddelen gebruikt niet achterhaald?
Daarnaast worden steeds nieuwe middelen op hun genezende werking onderzocht en toegevoegd aan de homeopathische apotheek. Dat geeft nieuwe mogelijkheden, maar oude middelen zijn niet achterhaald. Elk middel heeft zijn eigen plaats. Een huidige ontwikkeling is nader te kijken naar verwantschap van middelen. Bijvoorbeeld de plantenfamilie of de plaats in het periodiek systeem van de elementen. Zo kan studie van familie-eigenschappen nieuwe homeopathische geneesmiddelen opleveren.
Lees ook: geschiedenis/latere ontwikkelingen
Hoe werkt het eigenlijk?
Daar homeopathisch gepotentieerde geneesmiddelen nauwelijks nog moleculair werkzame bestanddelen bevat, is het idee dat er informatie vanuit de oorspronkelijke stof wordt overgedragen op het oplosmiddel, water/alcohol. Er zijn onderzoeken waarbij aangetoond is dat water inderdaad informatie kan vasthouden, dus een soort geheugen heeft. Interessant is dan te bedenken dat ons lichaam voor 70% uit water bestaat. Ons zieke (= ontregelde) lichaam lijkt in staat met deze informatie vanuit het homeopathisch geneesmiddel zelfherstel op gang te brengen.
Door critici wordt dan gezegd dat homeopathie niet kan werken omdat we het niet begrijpen. Maar het komt wel vaker in de geneeskunde voor dat we een geneesmiddel gebruiken waarvan we het werkingsmechanisme niet begrijpen, zoals het verhaal van aspirine illustreert. Aspirine werd in 1899 op de markt gebracht en bleek een succesvol geneesmiddel. Het werkingsmechanisme, wat het precies doet in ons lichaam, is pas de laatste tien jaar duidelijk geworden ( Zie ook beweringen over homeopathie). Dat we niet wisten hoe aspirine werkte is nooit een reden geweest aspirine van de markt te halen.
Hoe kan het dat zo’n paar van die kleine korreltjes zolang kunnen werken?
Zo kan het zijn dat u pas na 1 of 2 maanden het middel hoeft te herhalen, indien u een hoge potentie bijv. 200K of MK heeft gebruikt. Het is niet zo dat de korrels zolang in het lichaam blijven circuleren. Waarschijnlijk is de prikkel zelf wel veel sneller uitgewerkt maar is het organisme in staat de betere balans een langere tijd vast te houden.
Waardoor kan de werking van homeopathische medicijnen verstoord worden?
Bij LM-potenties, die meestal dagelijks of soms wekelijks worden ingenomen, hebben bovengenoemde stoorfactoren minder invloed op de behandeling.
Is homeopathie veilig?
Het kan zijn dat het in grotere hoeveelheden en voor langere tijd nemen van potenties beneden de D6 van sterk giftige uitgangsstoffen schade kan optreden. Echter geen enkele homeopathisch behandelaar zal u dit adviseren.
Hebben homeopathische geneesmiddelen bijwerkingen?
Zo kunnen bestaande klachten tijdelijk verergeren en soms kunnen ook klachten van vroeger terugkeren. Deze reacties zijn tijdelijk, niet ernstig en duren normaal gesproken slechts enkele uren tot enkele dagen. Dit zijn tekenen van herstel. Overleg in zulke gevallen met uw homeopathisch behandelaar. (interne link B.1.10 geneesmiddelreacties)
Mag je middelen nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
Schade bij de pasgeborene door gebruik van homeopathische middelen is niet gerapporteerd.
Veel vervelende zwangerschapsklachten zijn juist goed en veilig door een deskundig behandelaar met homeopathie te behandelen.
Wanneer u zwanger wordt tijdens een al lopende homeopathische behandeling neem dan contact op met uw behandelaar.
Waaruit zijn homeopathische geneesmiddelen samengesteld?
De medicijnen worden verdund met water en alcohol onder krachtig schudden . Wij noemen dat proces potentiëren . De druppels bevatten 50% alcohol en zijn minder geschikt voor inname door kinderen.
Vaak worden deze vloeibare potenties geïmpregneerd in suiker korrels, zogenaamde granuli of globuli. Deze korrels zijn makkelijker te doseren en in te nemen, daardoor ook voor kleine kinderen geschikt. Onoplosbare stoffen worden verwreven met melksuiker en tot tabletten verwerkt.
Zie ook patienteninformatie homeopathische geneesmiddelen – beroepsmatige interesse
Ik heb een suikervrij dieet of ben diabeet, mag ik dan homeopathie gebruiken?
Tabletten wegen 100 mg en bevatten 100 mg lactose. Bij splitsing van melksuiker in het lichaam komt een deel glucose en een deel galactose vrij in gelijke delen. Dus inname van 3 keer daags 2 tabletten geeft 300 mg glucose, hetgeen voor een diabeet of iemand met een suikervrijdieet geen probleem is.
De druppels bevatten 50% alcohol en zijn in een dosering van 3 keer daags 10 tot 20 druppels geen probleem voor een diabeticus.
Ik heb last van lactose-intolerantie, mag ik dan homeopathie gebruiken?
Ik heb wel eens gehoord dat het eerst erger moet worden voordat het helpt. Hoe zit dat?
Ze zeggen dat het wel helpt maar dat je geduld moet hebben. Hoe snel helpt zo’n middel?
Bij chronische klachten echter is het anders. Meestal neemt de behandelaar 6 tot 8 weken om het effect af te wachten. Is er geen reactie dan wordt er van middel veranderd. Soms treedt er al verandering op in de eerste week, soms gaat het proces geleidelijk en verminderen de klachten bijna zonder dat iemand het zich bewust is. Krijgt u een middel, geef het dan echt de tijd en wacht af. Een verbetering kan zich snel inzetten, maar daarmee is een chronische ziekte nog niet genezen. Dus toch geduld!
Hoe lang duurt nu een homeopathische behandeling van een chronische aandoening?
Soms neemt het zoeken van het juiste middel flink wat tijd en moeten we een paar keer van middel wisselen, voordat het gunstige beloop optreedt .
De duur van de behandeling kan zo variëren van meerdere maanden tot enkele jaren.
De homeopathische behandeling van een chronische ziekte is soms net schaken, je moet met de juiste tactiek en juiste openingszet starten om later in het eindspel de overwinning te kunnen behalen.
Moet ik nu mijn hele leven die korrels slikken?
Mag je koffie of pepermunt gebruiken tijdens de behandeling?
- mensen die meer dan 3 kopjes gebruiken: koffie stoppen;
- middel niet innemen rond het tandenpoetsen of koffie drinken;
- geen scherpe menthol snoepjes;
- wil het niet verbeteren, stop dan eens met alle koffie en neem een pepermuntvrije tandpasta.
Kan je homeopathische middelen gebruiken naast reguliere geneesmiddelen?
Indien u reguliere geneesmiddelen gebruikt op voorschrift van huisarts of specialist wordt geadviseerd hiermee door te gaan, omdat stoppen hiervan in veel gevallen gevaar kan opleveren.
Als blijkt dat u goed reageert op de homeopathische behandeling, kan bekeken worden of in overleg met uw huisarts of specialist de reguliere medicijnen kunnen worden afgebouwd.
Moet ik op dieet wil een middel helpen?
Zo is het verstandig bij drukke kinderen de suikers en frisdranken eens te stoppen.
Bij reumatische aandoeningen kan het schelen in de pijn minder vlees te eten.
Bij chronische slijmvorming in de luchtwegen kan het verstandig zijn minder zuivel te gebruiken.
Is homeopathie eigenlijk wel wetenschappelijk onderbouwd?
Worden de homeopathische behandelingen vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Waarom wordt er geen uitgebreidere informatie gegeven over de homeopathische geneesmiddelbeelden en bij welke ziektebeelden ze werkzaam zijn?
Een informatief boekje met begrijpelijke beschrijvingen homeopathische geneesmiddelbeelden is het boekje van Frans Kusse, “Welk type bent u?”
Daarnaast mogen sinds 2012 geen indicaties op verpakkingen van homeopathische geneesmiddelen vermeld worden, wanneer die volgens de reguliere wetenschappelijke normen niet voldoende zijn onderbouwd. Ook het vermelden van indicaties van homeopathische geneesmiddelen op websites is verboden. Link: zelfhulpboekje van de KVHN: “de homeopathiewijzer”