Homeopathisch werkend dierenartsen en therapeuten

De homeopathisch werkende dierenartsen zijn vertegenwoordigd in de Vereniging Complementair werkende Dierenartsen (The natural way), een zelfstandige vereniging. Naast dierenartsen die homeopathie toepassen, vertegenwoordigt deze vereniging ook dierenartsen die andere complementaire geneeswijzen toepassen zoals kruidengeneeskunde (Westerse en Chinese kruiden), bioresonantie en manuele technieken, zoals chiropractie en osteopathie.

Het is verrassend te zien welke resultaten met homeopathische behandeling van dieren te behalen zijn, zowel bij huisdieren als binnen de agrarische sector. De keuze van een geneesmiddel wordt vooral gebaseerd op wat de eigenaar heeft waargenomen in het gedrag en de constitutie van het dier.

Erg actueel is het overmatig antibiotica gebruik in de veeteelt, dat leidt tot het ontstaan van resistente bacteriestammen. Het vormt een groot gevaar voor onze volksgezondheid. Dit zou mogelijk tegen te gaan zijn door veel meer gebruik te maken van homeopathie op de boerenbedrijven. Met de behandeling van epidemieën ook onder vee heeft de homeopathie in het verleden goede resultaten behaald. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar diarree bij biggen door Camerlink et al.[1]
Homeopathisch werkende dierenartsen zijn te vinden op www.holistischedierenartsen.nl

Naast deze groep dierenartsen zijn er ook therapeuten met speciale opleiding homeopathie voor dieren, die dieren homeopathisch behandelen.

[1] Camerlink I, Ellinger L, Bakker EJ, Lantinga EA.Homeopathy as replacement to antibiotics in the case of Escherichia coli diarrhoea in neonatal piglets. Homeopathy 2010;99(1):57-62 | PubMed

Share This