Publicatie eerste versie Australisch rapport (2012) is daar!

Eindelijk is door het Australische NHMRC (National Health and Medical Research Counsil) de eerste versie van het rapport over homeopathie uit 2012 vrijgegeven. Dit gebeurde pas na lang aandringen van wetenschappers, de Australische senaat en het algemene publiek.

Aanvankelijk werd de publicatie van dit rapport geweigerd door het NHMRC. Wel verscheen een 2e versie van dit rapport waarin negatief over de behandelmogelijkheden van de homeopathie werd geoordeeld. Tegenstanders gebruikten deze conclusies als uiteindelijk bewijs tegen de homeopathie en claimden dat hiermee de discussie over de werkzaamheid van homeopathie beëindigd moest worden^. Een voorbeeld van een dergelijke negatieve conclusie met verstrekkende gevolgen  is het rapport van de EASAC, hetgeen nooit werd gecorrigeerd.

Nu blijkt, wat al lang werd vermoed, dat de conclusies van de eerste versie geenszins negatief waren. Gesproken werd – naar nu blijkt- over “encouraging evidence for the effectiveness of homeopathy in five medical conditions”, een bemoedigend bewijs voor effectiviteit bij vijf medische aandoeningen!

De CEO van het NHMRC, Anne Kelso, verklaarde dat uit de in 2015 gepubliceerde tweede versie NIET de conclusie getrokken kon worden dat homeopathie niet werkzaam was. Dit werd echter wel gedaan door de media en  hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt door “homeopathie-bestrijders” 

U kunt het rapport downloadenThe Effectiveness of Homeopathy: an overview review of secondary evidence

Voor meer achtergrond informatie omtrent deze kwestie zie: www.HRI-Research.org/Australian-Report

(Bron: HRI, Homeopathic Research Institute, Engeland)

Share This