Een goede gezondheid en Integrale Geneeskunde

Adviezen van artsen Integrale Geneeskunde en Homeopathie

Wat moet je doen voor een goede gezondheid?

‘Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je naar jezelf luistert. En daarvoor moet je eerst even gaan stilstaan om te luisteren. Eigenlijk is elk mens heel wijs. Alleen zijn we vergeten om naar onszelf te luisteren.

Dus zorg je voor goede voeding, voldoende slaap en beweging. Dat stimuleert je immuunsysteem. Met een optimaal immuunsysteem is het mogelijk om de ziektes die op je pad komen zo goed mogelijk weerstand te bieden.

In feite hebben we alle kwaliteiten van binnen. Dus als je daarmee contact kan maken, dan hebben we het vermogen om gezond te blijven en onszelf steeds weer gezond te maken.

Het zelfherstellend vermogen is ongekend. Ons fysieke lichaam wil eigenlijk altijd alleen maar gezond zijn. Daarbij kan integrale geneeskunde goed helpen.’

In de herfst en de winter steken de virussen de kop op. Wat kunnen we doen om die zoveel mogelijk de baas te blijven?

‘Dezelfde dingen die goed zijn voor je gezondheid: goed eten, slapen en bewegen. Met misschien soms een aanvulling. Dan spreek je het zelfherstellend vermogen aan. Dat geldt voor ieder ander virus of bacterie, zoals het coronavirus.’

Wat is integrale geneeskunde voor jou?

‘Integrale geneeskunde gaat voor mij als arts eigenlijk over het gebruik van álle geneeskundige methoden die er zijn en waarvoor bewijs is. Met een visie op de mens als geheel en een gelijkwaardige relatie tussen arts en patiënt.

Het is geen aanvulling op de reguliere geneeskunde, het is de combinatie van de reguliere én de complementaire geneeskunde. Waarbij je eigenlijk het beste van beide werelden gebruikt. Gezond verstand geneeskunde, waarbij je dat gebruikt wat nodig is.

Ik denk dat de integrale geneeskunde eigenlijk weer de voortzetting is van de geneeskunst zoals we die vroeger hadden en zoals oude dokters die hadden. Als je dat kunt combineren met de huidige kennis en kunde dan denk ik dat we een enorme stap verder kunnen komen, waar iederéén mee gediend is.‘

Share This