Homeopathische bibliotheek Utrecht

Sinds 1978 is de Homeopathische Bibliotheek als een ‘Bijzondere collectie’ ondergebracht bij de Universiteitsbibliotheek van Utrecht. De collectie bevat inmiddels circa 3900 monografieën en ruim 100 tijdschrift series.

De collectie is opgenomen in de wereldwijde “catalogus” genaamd WorldCat.  Deze kan via de website van de Universiteitsbibliotheek van Utrecht geraadpleegd worden. Zoeken in deze catalogus is zeer eenvoudig. Door  bijv. onder Advanced Search de “Search term” “homeopathie” te combineren met de zoekoptie “Utrecht University Library “kan het grootste deel van de collectie in Utrecht al gevonden worden. Maar via dit zoeksysteem kunt u ook zien waar dan ook in de wereld de door u gezochte literatuur voorradig is

Ook andere `zoeksystemen zoals “Pubmed” zijn beschikbaar.

Maar ook kunt u nog “ouderwets” fysiek boeken lenen of inkijken.  Boeken die uitgegeven zijn na 1900 worden uitgeleend. Daarvoor” dient u een lenerspas (€ 50,- per jaar) aan te schaffen. Maar dan kunnen de gewenste boeken of tijdschriften ook bij alle openbare en universiteitsbibliotheken In Nederland opgehaald worden. Tegen betaling kunt u ook artikelen van tijdschriften laten inscannen en  online laten opsturen.

Boeken ouder dan 1900 worden niet uitgeleend en kunnen in de universiteitsbibliotheek in de leeszaal voor oude collecties worden ingezien. Tegenwoordig is het vaak ook mogelijk deze oude literatuur online te vinden. Bij het zoeken naar literatuur staat bij het zoeken in de catalogus in een aantal gevallen bij beschikbaarheid “online” . Door hier op te klikken wordt u verder geleid naar de mogelijkheid om digitale versies te raadplegen.

Daarnaast zijn er meerdere websites, die boeken in digitale vorm aanbieden. Voor de homeopathie specifiek zijn dat onder meer homeoint.org en remedia.at.

Deze laatste maar ook ander bronnen van informatie over diverse onderwerpen, zoals onderzoek, onderwijs, farmacie etc. kunt u ook terugvinden op de website van de ECH , waar een uitgebreide lijst met links staat, die zich per vakgebied, onderwerp en land laat sorteren.

Contactpersoon bibliotheek en literatuur:  Rienk Stuut, arts voor Algemene Geneeskunde en Homeopathie.

Email: rienkstuut@me.com.

Share This