Wat is homeopathie?

Homeopathie is een geneeswijze die het natuurlijke afweersysteem van het lichaam stimuleert. Met afweer wordt niet alleen het lichamelijke afweersysteem bedoeld dat wij allen kennen, maar ook het vermogen om met stress en emoties om te gaan. Om dit doel te bereiken wordt gebruik gemaakt van een homeopathisch geneesmiddel. De methode is wetenschappelijk onderbouwd, is toepasbaar bij mens en dier en is veilig in de handen van een deskundig homeopathisch behandelaar.
Het homeopathisch geneesmiddel is te zien als een natuurlijke prikkel die uw systeem weer in balans brengt. De homeopathisch behandelaar neemt de tijd om u goed te leren kennen. Het is namelijk essentieel voor de behandeling dat het geneesmiddel goed bij uw klachten past en bij hoe uw klachten zich voordoen. Bovendien is het belangrijk dat het past bij wie u bent als mens en bij hoe uw leven zich heeft ontwikkeld. Daardoor kan het zijn dat patiënten die dezelfde ziekte hebben, behandeld worden met verschillende homeopathische geneesmiddelen.

Bijzonder aan de homeopathie is de keus van het ‘passend middel’. Deze vindt plaats volgens het principe van gelijksoortigheid, ook wel similia-principe genoemd.

“De klachten, die iemand heeft, kunnen genezen worden met een geneesmiddel dat bij een gezond persoon soortgelijke klachten kan oproepen.”

Over het “similia-principe”. In eerste instantie lijkt dit onlogisch. Zoiets als ziekte bestrijden door iemand nog zieker te maken, of vuur met vuur bestrijden. De ervaring leert echter anders. U kent bijvoorbeeld wel de klachten die u krijgt als u een ui doorsnijdt: traanogen, neusloop etc. Van oudsher wordt een doorgesneden ui op het nachtkastje gelegd om verkoudheid te verlichten: Allium cepa (de ui) is een geneesmiddel voor verkoudheid en hooikoorts. Een ander voorbeeld. U kent de verschijnselen als u koffie gebruikt: het heeft een opwekkende en verhelderende werking op ons hoofd. Homeopathisch wordt de koffie als geneesmiddel gebruikt als u tot rust wil komen en last heeft van te veel gedachten, dus als slaapmiddel; we noemen het dan Coffea, bv 30K.

De methode is meer dan tweehonderd jaar oud, is over de hele wereld verspreid en kan veilig en effectief genoemd worden.

Share This