Vormen van homeopathie en afgrenzing

Als u leest over homeopathie of op internet sites bezoekt komt u vaak de term “klassieke homeopathie” tegen. Dit is een door homeopathische therapeuten gebruikte term om aan te geven dat ze werken volgens de oorspronkelijke homeopathie van Hahnemann. Omdat uit de toevoeging klassiek begrepen zou kunnen worden dat de homeopathie sindsdien heeft stilgestaan, wordt deze term op deze site niet gebruikt. De homeopathie heeft zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld en daarom vinden wij de term “klassiek” verwarrend.

Minder gebruikte vormen van homeopathie zijn klinische homeopathie en complex-homeopathie. Via de links kunt u daar meer over lezen.

Homeopathie wordt door behandelaars wel gecombineerd met andere, niet homeopathische behandelwijzen. Bijvoorbeeld kunnen er soms kruiden (kruidengeneeskunde) of vitamines (voedingssupplementen) naast worden gegeven. Soms gebruikt een behandelaar een meetmethode of meetapparatuur. Hier op deze site gaan we daar niet verder op in. Het is wel goed om, voordat u een behandeling begint, hierover duidelijkheid te krijgen.

De homeopathie bestaat meer dan 200 jaar en is van de alternatieve behandelwijzen in Nederland een van de meest ingeburgerde. Dit houdt ook in dat de term veel wordt gebruikt, ook wanneer geen sprake is van homeopathie. Zo spreken mensen soms over “homeopathische steunzolen”. Op de pagina “Wat is homeopathie” kunt u lezen dat er bij steunzolen geen sprake kan zijn van homeopathie.
Share This