Beginverergering bij een homeopathische behandeling. Na het innemen van een homeopathisch geneesmiddel kan een tijdelijke verergering van de aanwezige symptomen optreden. Deze verergering is meestal van korte duur en kan worden opgevangen door rust, voldoende drinken en in ieder geval door te stoppen met inname van het middel. De verergering wijst vaak op een gunstige ontwikkeling, een activering van het zelfherstel. Soms is er toename van uitscheidingen, zoals meer zweten, vieze urine of diarree. Ook dit zijn vaak tekenen van herstel. Neem bij twijfel altijd contact opnemen met uw homeopathische behandelaar. Deze reacties zijn vaak het begin van een langdurige verbetering
zie website: beoordeling reacties zie nogmaals website reacties
Synoniemen:
reacties, verergering, geneesmiddelreactie
Artikelen met dit trefwoord
- “Klassieke” homeopathieDe klassieke homeopathie kenmerkt zich door het individueel kiezen van het homeopathisch geneesmiddel op grond van persoonskenmerken van de patiënt, het gebruik van enkelvoudige geneesmiddelen, vaak in een hoge potentie toegediend en herhaald op grond van reacties op het middel.
- Afleveringsvormen, doseringHomeopathische geneesmiddelen voor inwendig gebruik worden geleverd in drie vormen: Dilutie, Globuli, Tabletten
- Beoordeling van de reacties op het middelVoor de voortgang van de behandeling is het beoordelen van de reacties op het gegeven geneesmiddel van essentieel belang.
- Conclusie en vervolgbeleidNa het in kaart brengen van bovengenoemde reacties en veranderingen moeten conclusies worden getrokken. Is het gekozen middel juist? Ja, dan gaan we zo door of stellen de dosering wat bij. Is het verloop ongunstig of gebeurt er niets, dan is middel niet juist en zal de behandelaar het eerste vraaggesprek opnieuw doornemen om een nieuw middel te kiezen.
- Diagnose en behandelplanOp grond van het uitgebreide vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek schat de behandelaar in wat de beste aanpak is. Hierbij komen punten aan de orde als:
- Is er al voldoende reguliere diagnostiek gedaan? Dat wil zeggen, onderzoek door huisarts of specialist naar de oorzaak van uw klachten (reguliere diagnose).
- Lenen de klachten zich voor een homeopathische behandeling? Komen andere maatregelen/therapieën meer in aanmerking als behandeling? Zijn er blokkades die een homeopathische behandeling in de weg staan? Is het homeopathisch beeld voldoende duidelijk of is er aanvullende informatie nodig?
- Diagnostiek, anamnese en onderzoekNaast het stellen van een reguliere diagnose is het voor een homeopathische behandeling onontbeerlijk een homeopathische diagnose te stellen
- Discussie, wetenschap, homeopathie, een beschouwingEen mooie samenvatting en bespreking van conclusies gedaan over klinisch onderzoek in de homeopathie is te vinden in het artikel van R.G. Hahn
- FAQ Veel gestelde vragen van patiëntenAntwoorden op veel gestelde vragen over homeopathie.
- Farmaceutische bereiding van homeopathische geneesmiddelenDe bereiding van homeopathische geneesmiddelen vindt plaats volgens de instructies uit een homeopathische farmacopee. In Nederland wordt gebruik gemaakt van de Europese Farmacopee
- Geneesmiddelenkeus en potentiekeusDe keus van het geneesmiddel door de behandelaar wordt gedaan door het uitgebreide verhaal van de patiënt te analyseren en te leggen naast de geneesmiddelbeschrijvingen van de bekende homeopathische geneesmiddelen
- Geneesmiddelproef, geneesmiddelbeeldNaast het similia-principe rust de homeopathie op nog een andere belangrijke pijler, de geneesmiddelproef op gezonde mensen. Hahnemann stelde dat het slechts mogelijk was de geneeskrachtige werking van een geneesmiddel te leren kennen door zulk een experiment. Hij was daarmee een van de eersten die op deze manier systematisch klinisch geneesmiddelonderzoek propageerde.
- Hoe verloopt het vervolgconsultHet doel van het vervolgconsult is na te gaan in hoeverre er tekenen van herstel zijn na het begin van de therapie. Bij chronische klachten wordt de patiënt meestal gevraagd na 6-8 weken terug te komen, dus na enige tijd gebruik van het middel.
- Inname en doseringDe dosering van een homeopathisch geneesmiddel hangt af van de potentie van het geneesmiddel en van de conditie van de patiënt. Hoe en hoe vaak u het middel moet innemen, kan dus verschillen en dus anders zijn dan hier wordt vermeld.
- Prognostic factor researchEind jaren 90 begonnen een aantal homeopathische artsen in Nederland vanuit de eigen praktijk een aantal principiële vragen te stellen. Homeopathie is gebouwd op praktijkervaring en vastgelegde casuïstiek van twee eeuwen. Maar hoe betrouwbaar is deze ervaring? Is het mogelijk met moderne, statistische methodiek de homeopathische praktijkervaring te verbeteren en veel preciezere prognoses te geven van kans op succes van een homeopathisch voorschrift? Belangrijke initiatiefnemer bij dit onderzoek is Lex Rutten, homeopathisch arts en onderzoeker. http://www.dokterrutten.nl/wps/for-colleagues-english/
Stap 1 Pilot study, prognostic factor research, LR-ratio
Eerst werd uit eigen praktijken casuïstiek van bekende homeopathische geneesmiddelen, geregistreerd en in consensusbesprekingen vergeleken. - RCT en homeopathieIn toenemende mate wordt echter getwijfeld, ook binnen de reguliere geneeskunde, aan het werkelijke nut van RCT’s en daarbij ook aan dat van de meta-analyses. Is het werkelijk “goud” wat er blinkt? [1] Een paar kritiekpunten:
- Reacties op het middelNa inname van het middel kan de patiënt reacties vertonen. Het is goed te beseffen dat dit geen bijwerkingen zijn zoals bij reguliere medicijnen. Dit zijn meestal tekenen van herstel. Zie hiervoor de tekst onder vervolgconsult. Meestal duren deze reacties kort, enkele uren tot dagen. Overleg met uw homeopathisch behandelaar wanneer u zich hierover zorgen maakt.
- Similia-principe voor de tijd van HahnemannHet similia-principe vormt een kernpunt in het systeem van de homeopathische geneeskunde, waarvan S. Hahnemann (1755-1843) wordt gezien als de grondlegger. Een systeem komt echter nooit uit de lucht vallen. Voor Hahnemanns tijd was dit principe wel bekend en beschreven; het werd echter niet systematisch toegepast. Wie waren zijn voorgangers?
- Vervolgbeleid, vervolgconsultenMet deze criteria, namelijk de beoordeling van de reacties en de wet van Hering kan de behandelaar de ontwikkeling van de toestand van de patiënt beoordelen
- Zelf helpen met homeopathie Auteur: Peter Guinée