Wetenschappelijk onderzoek naar homeopathie in Nederland
Ook in Nederland vindt onderzoek plaats op gebied van de homeopathie.
Lees verderOok in Nederland vindt onderzoek plaats op gebied van de homeopathie.
Lees verderBinnen de vakgroep homeopathie van de AVIG werd in 2015-2016 een pilot study gedaan in praktijken van 25 artsen en met 399 patiënten
Lees verderDe laatste jaren is er veel vooruitgang geboekt in het onderzoek van de homeopathie, zowel ten aanzien van de kwaliteit als van de hoeveelheid onderzoek.
Lees verderOm een goed begrip van de homeopathie te krijgen is het zinvol zich enigszins in de geschiedenis van de homeopathie en het leven van de persoon Hahnemann te verdiepen.
Veel strijdpunten zijn vanuit deze achtergrond beter te begrijpen.
De homeopathie als geneesmethode is vastgelegd door de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843).
Uit onvrede met de geneeskunde van zijn tijd was hij op zoek naar een vaste basis voor de geneeskunde.
Uit het Organon (Samuel Hahnemann, Organon der geneeskunde, inleiding).
“Kies, om mild, snel, zeker en duurzaam te genezen , in elk ziektegeval een geneesmiddel dat zelf een soortgelijke aandoening (homoion pathos) kan verwekken, als welke het genezen moet!“
Naast het similia-principe rust de homeopathie op nog een andere belangrijke pijler, de geneesmiddelproef op gezonde mensen. Hahnemann stelde dat het slechts mogelijk was de geneeskrachtige werking van een geneesmiddel te leren kennen door zulk een experiment. Hij was daarmee een van de eersten die op deze manier systematisch klinisch geneesmiddelonderzoek propageerde.
Lees verderEen homeopathisch geneesmiddel wordt gekenmerkt door een speciale bereiding volgens voorschriften uit een (homeopathische) farmacopee.
Lees verderHomeopathische geneesmiddelen worden op eigen manier bereid volgens richtlijnen te vinden in de homeopathische farmacopee
Lees verderNaast het stellen van een reguliere diagnose is het voor een homeopathische behandeling onontbeerlijk een homeopathische diagnose te stellen
Lees verderVervolgens wordt een behandelplan opgesteld, rekening houdend met de reguliere diagnose, inschatting van reactie- en herstelvermogen van de patiënt.
Lees verderDe keus van het geneesmiddel door de behandelaar wordt gedaan door het uitgebreide verhaal van de patiënt te analyseren en te leggen naast de geneesmiddelbeschrijvingen van de bekende homeopathische geneesmiddelen
Lees verderVoor de voortgang van de behandeling is het beoordelen van de reacties op het gegeven geneesmiddel van essentieel belang.
Lees verderDe Amerikaanse arts, Constantin Hering was rond 1850 van grote betekenis voor de ontwikkeling van de homeopathie in Amerika. Hij beschreef de manier waarop een diepe genezing zich ontwikkelt. Deze staat bekend als de “wet van Hering”.
Lees verderMet deze criteria, namelijk de beoordeling van de reacties en de wet van Hering kan de behandelaar de ontwikkeling van de toestand van de patiënt beoordelen
Lees verderOnder acute aandoeningen worden ziekten gerekend die van beperkte duur zijn. Chronische ziekten zijn aandoeningen die van lange duur zijn en geen spontaan herstel te zien geven
Lees verderGlobaal kan men een onderscheid maken in enkelvoudige homeopathische geneesmiddelen en complex-middelen
Lees verderWat zijn de bronnen van geneesmiddelen waar de homeopathie uit put
Lees verderDe bereiding van homeopathische geneesmiddelen vindt plaats volgens de instructies uit een homeopathische farmacopee. In Nederland wordt gebruik gemaakt van de Europese Farmacopee
Lees verderHomeopathische geneesmiddelen voor inwendig gebruik worden geleverd in drie vormen: Dilutie, Globuli, Tabletten
Lees verderHomeopathie kent een lange geschiedenis van verschillende manieren waarop de similia-regel werd toegepast. Vaak ontstonden er heftige discussies over de richting waarin de homeopathie zich zou moeten ontwikkelen; dit gebeurde al tijdens het leven van Hahnemann.
Lees verderDe klassieke homeopathie kenmerkt zich door het individueel kiezen van het homeopathisch geneesmiddel op grond van persoonskenmerken van de patiënt, het gebruik van enkelvoudige geneesmiddelen, vaak in een hoge potentie toegediend en herhaald op grond van reacties op het middel.
Lees verderHierbij vormt de klinische diagnose het uitgangspunt voor de homeopathische geneesmiddelkeus. Er wordt een keus gemaakt uit een beperkt aantal enkelvoudige homeopathische geneesmiddelen op grond van het klinisch beeld.
Lees verderOnder isopathie wordt verstaan: het voorschrijven van een gepotentieerde homeopathische bereiding gekozen op grond van de oorzaak van de verstoorde gezondheid.
Lees verderMens als functionerend geheel, zelfherstel en regulatie; visie gezondheid en ziekte; doel is bevordering van de gezondheid in brede zin zonder schade toe te brengen.
Lees verderTot 2002 hoefden homeopathische geneesmiddelen niet geregistreerd te worden zoals ‘reguliere’ geneesmiddelen.
Ten gevolge van Europese richtlijnen is in 2002 in Nederland een wet aangenomen waarin deze registratie wel verplicht werd gesteld.
Geregistreerde homeopathische geneesmiddelen zijn vrij verkrijgbaar bij een apotheek of drogist
Lees verderOnder fytotherapie verstaat men het therapeutisch gebruik van plantaardige geneesmiddelen ofwel kruiden
Lees verderArtsen die homeopathie toepassen zijn net als alle andere artsen gebonden aan wetten en regels. Alle artsen in Nederland die zich bezig houden met de “gezondheidkundige verzorging van de mens”, zoals de overheid dat formuleert, dienen zich te registreren in het BIG-register.
Lees verder