Wat houdt het homeopathische vraaggesprek in?

 • Vragen over uw klachten
  Uw klachten worden uitgebreid in kaart gebracht. Behalve naar de precieze aard van de klacht wordt o.a. gekeken naar factoren die de klacht verergeren dan wel verbeteren, bijvoorbeeld of de klacht erger wordt van warmte of juist van kou. Ook eventuele afwisseling met andere klachten komt aan de orde. Waardoor of wanneer is het ooit begonnen? Was u voor die tijd helemaal gezond? Wat gaat er in u om als de klachten daar zijn? Hoe bepalen ze uw leven?
 • Algemene vragen
  De behandelaar bespreekt eerst uw klachten met u. Daarna zal het gesprek zich wat breder richten op uw persoon als geheel. Verschillende algemene factoren kunnen een rol spelen bij de keuze van geneesmiddel. Te denken valt bijvoorbeeld aan uw gevoeligheid voor hoge of lage temperatuur, uw voorkeur en afkeur voor bepaald voedsel en hoe weersomstandigheden u beïnvloeden.

  Een paar voorbeelden: iemand verdraagt geen koude tocht of afkoeling; een ander zal de zon niet goed verdragen, het maakt iemand slap en moe. Iemand kan erg dorstig zijn en trek hebben in glazen koud water, een ander heeft meer behoefte aan warme thee. Sommigen hebben vaak trek in vlees, het liefst met een vet randje; ook kan iemand een sterke behoefte hebben aan citroen en de restjes zure dressing uit de slakom oplepelen. 
  Lichaamsbouw en fysieke kenmerken kunnen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: een erg tengere lichaamsbouw, een uitgesproken bolle buik.
 • Uw persoonlijkheid
  Voor een goede keuze van het geneesmiddel is het van groot belang dat de behandelaar een helder beeld krijgt van uw aard en karakter. Bijvoorbeeld: Iemand kan erg stil en gesloten zijn van aard of juist extrovert en alles in een waterval van woorden eruit gooien. Er zijn mensen die niets kunnen vertellen zonder tranen. Soms is een angst opvallend, zoals voor honden of voor kanker. Sommige mensen leven vanuit de overtuiging dat het toch nooit wat zal worden in het leven, anderen zien overal de zonnige kant van. Daarnaast kan uw stemming van belang zijn. De homeopathie maakt op grond hiervan een onderverdeling in verschillende types, welke passen bij bepaalde geneesmiddelen.
 • Levensloop
  Een goede manier om een beeld van u te krijgen is het doornemen van uw levensloop met aandacht voor beroep, hobby’s, familieomstandigheden. Soms is er in het verhaal een rode draad te zien, bijvoorbeeld steeds terugkerende problemen in dezelfde soort omstandigheden. Met name de periodes waarin het minder goed liep, kunnen veel zeggen over uw persoonlijkheid. Ook dit is waardevolle informatie voor het vinden van het middel. Bijvoorbeeld: Iemand kreeg bij verschillende banen altijd ruzie met de leidinggevende.
  Het kan ook zijn dat iemand steeds lacht, ook in nare omstandigheden.

Patiënten ervaren een vraaggesprek vaak als positief en verhelderend. Doordat hierin uitgebreid aandacht wordt besteed aan de klachten en aan welke plaats zij innemen in hun leven, komt het voor dat patiënten zich meer bewust worden van hoe zij in het leven staan. Deze bewustwording bevordert het genezingsproces en kan van belang zijn bij de keuze van het homeopathisch geneesmiddel. Zo kan het zijn dat iemand voor het eerst stilstaat bij zijn ziektebeeld en mogelijke relaties ziet met zijn manier van leven of gebeurtenissen van vroeger.

Share This